
Ilska och våld
Anger management
Ilska och våld

Har ditt temperament ställt till det för dig? Brusar du upp snabbt och i affekt gör eller säger saker som du senare ångrar? Har du använt våld eller är du rädd för att du skulle kunna gå över gränsen när du blir arg eller stressad? Har din ilska eller ditt temperament påverkat dina relationer på ett negativt sätt? Har du märkt att exempelvis din partner eller ditt barn blir lite rädd för dig när du blir arg? Får du ångest när du ibland tänker på ditt beteende tidigare situationer?
I så fall är du
långt ifrån ensam. Att ha svårt att hantera intensiva känslor,
exempelvis ilska, är mycket vanligare än vad många tror. Detta skapar
ofta problem med trasiga eller förstörda relationer, känslor av skuld,
skam, ånger, vanmakt och sänkt självkänsla.
Våld kan innebära olika saker och ta sig olika uttryck. Fysiskt våld är
kanske det vi främst tänker på, men psykiskt, materiellt och socialt
våld är ännu vanligare. Med våld nedan menas allt från fysiskt våld till
kränkningar och hot som både kan vara subtila och tydliga. Även ett
överdrivet kontrollerande beteende eller att ha sönder materiella saker
inkluderas.
I behandling mot våld, i den bredare bemärkelsen, kan verktyg och tekniker i syfte att förbättra känsloreglering, ilskekontroll, impulskontroll, anger management, självbehärskning, kommunikation och konfliktlösning möjliggöra ett hanterande av situationer och relationer utan att vara rädd för att riskera använda någon form av våld.
Samtalsterapi mot ilska och våld
Kartläggning

De första sessionerna i en terapin kartlägger vi tillsammans det aktuella problemet och problematiska situationer och identifierar tankar och känslor som är förknippade med det och eventuellt driver det problematiska beteendet. Din livshistoria är här en viktig fond, då många tankemönster, känslor och beteenden uppkommit genom tidiga erfarenheter och sociala relationer. Även om fokus i behandlingen är nutid och framtid, kan det ibland ändå vara tjänligt att titta lite bakåt och se i vilket sammanhang som ett visst problembeteende uppstod, eller varifrån de tankar och känslor som driver beteendet kommer från. Detta kan skapa en större förståelse för en själv, för situationen och varför man reagerar som man reagerar och genom att titta bakåt kan man ofta få en ledtråd om vägen framåt. Genom att lägga detta pussel tillsammans kan man se vilka situationer eller vilka problem som ställer sig i vägen och behöver hanteras.
Vi identifierar och
formulerar också vad som är på
riktigt värdefullt för dig i ditt liv samt mål, drömmar och
ambitioner. På en grundläggande nivå kan sägas att terapin syftar
till att skapa de bästa förutsättningarna för dig att kunna ta stadiga steg mot det som är värdefullt för
dig, mot dina mål och drömmar och mot den du vill vara, mot den bästa versionen av dig själv.
Terapin utgår helt från dig och dina mål och värden i livet. Samtalen syftar till att öka möjligheterna för dig att leva det liv du vill leva och att kunna hantera svåra och utmanande situationer på ett sätt som möjliggör detta.
Genomförande

Vi undersöker alternativa sätt att hantera problematiska situationer där det finns risk för våld. Det kan vara olika verktyg, strategier och tekniker för att hantera och reglera obehagliga känslor och otjänliga tankar som driver ett oönskat beteende, t.e.x. våld. Vad vi fokuserar på här beror helt på dig och din situation och de bakomliggande orsakerna i ditt fall. Det kan vara ilskekontroll, anger management, i stunden. Det kan vara sätt att kommunicera i en konfliktsituation för att minska risken att den ska gå över styr. Det kan vara ett bakomliggande dåligt mående i form av stress eller ångest över andra delar av livet som gör att risken för våld i vissa situationer blir större. Det kan också innebära att förlika sig med att vissa känslor och tankar uppstår i kroppen men att dessa, när vi är medvetna om dom, och lär oss ett sunt förhållningssätt till dom, inte behöver styra våra handlingar.
För att bli bättre på att hantera och reglera tankar och känslor och att vänja sig av med ett beteende och lära sig ett nytt behöver man träna på det nya beteendet. Du kommer därför mellan varje möte få hemuppgifter i syfte att träna in nya beteenden, tankemönster och förhållningssätt som tjänar dig och dina mål i livet bättre.
Detta kan man säga är den röda tråden i behandlingen. De enskilda mötenas innehåll
anpassas till och fylls helt av just din aktuella situation och dina
behov och även ovanstående generella struktur anpassas även den givetvis till dina behov. En del klienter uppskattar en lite tydligare styrning av terapeuten medan andra uppskattar en lite friare agenda, någonting som givetvis också kan variera en gång till en annan.
En behandlingsserie mot våld brukar omfatta 10-20 möten, men kan göras både längre och kortare efter behov. Vanligtvis brukar ett samtal i veckan vara en lagom takt för de flesta.
Min roll som terapeut
Min roll som terapeut är att aktivt lyssna och reflektera tillsammans med dig. Jag kommer bland annat bidra med att synliggöra hur invanda tankemönster, sätt att hantera känslor och sätt att agera ser ut, vilken funktion de fyllt för dig och samtidigt vilka konsekvenser de får för dig, både på kort och lång sikt. Jag driver behandlingen framåt i en takt som passar dig genom olika faser där fokus kommer skifta mellan känslohantering, tankemönster och beteendemönster som du vill förändra för att kunna leva det liv du önskar. Jag kommer introducera olika verktyg, tekniker och strategier för att hantera såväl tankar, känslor och beteende i syfte att möjliggöra den förändring du vill göra.
